Home > De DierenKoeien

Op de Oorsprong lopen van origine franse vleeskoeien van het ras Limosin. Deze "rode" koeien leveren een uitstekende vleeskwaliteit en zijn bovendien gemakkelijk in de verzorging.

Zo hoeft er bij de geboorte alleen een toeziend oog te zijn en hoeft er nauwelijks ingegrepen te worden. Dit komt met name door het lage geboortegewicht van de kalveren. Na de geboorte ontfermt de moederkoe zich meteen over haar pasgeboren kalf en begint haar droog te likken. Al snel kan het kalf staan en gaat hij/zij op zoek naar warme melk.

Door de goede zorg van de moeder groeien de kalveren snel en compenseren ze hun lage geboortegewicht met gemak. De kalveren drinken bij hun moeder tot een leeftijd van ongeveer 8 maanden. Dan moet de moederkoe zich "klaar" maken voor haar volgende kalf.

Op de Oorsprong streven we er naar om een zo natuurlijk mogelijke samenstelling in de kudde te houden. Er lopen dus zowel oudere als jongere dieren in de kudde. Deze natuurlijke samenstelling geeft rust en harmonie in de groep.

De koeien grazen in weidevogelgebieden aan de rand van het Zuidlaardermeer en in de Oostpolder bij de Drentse Aa en helpen zo mee in het onderhoud en ontwikkeling van de natuurgebieden. De mest van de koeien en schapen trekt verschillende weidevogels aan en in het voorjaar zijn er dan ook verschillende broedparen in de gebieden te vinden. Door de begrazing van de dieren en hun mest wordt het gebied steeds aantrekkelijker voor de weidevogels. Door het kopen van ons vlees steunt u ons om deze gebieden te blijven beheren en een prachtig leefgebied voor de weidevogels te creeren.ShopFactory (TM). Click Here.