Home > De DierenSchapen

De schapen op de Oorsprong zijn van het ras Zwartbles. Door zijn kenmerken en bouw past dit schaap goed in de natuurgebieden bij het Zuidlaardermeer en de Drentse Aa.

Door zijn ruime bouw is het schaap wat hoger en gerekter dan de bekende witte Texelaar schapen. Door de atletische bouw van de zwartbles is deze goed geschikt om de natuurgebieden te begrazen. Daarnaast is de Zwartbles een vruchtbaar schaap en kan voldoende melk produceren voor 2-3 lammeren.

Op de Oorsprong worden de lammeren in het voorjaar geboren. Meestal gebeurt dit in de eerste weken van Maart. Gedurende deze weken vragen de schapen veel aandacht en moeten sommige lammeren geholpen worden om gezond op de wereld tekomen. Na de geboorte worden de lammeren met hun moeder alleen gezet zodat er een goede moederband kan ontstaan. Als de moederband sterk is en het lam groot genoeg is gaan ze naar buiten om het verse voorjaarsgras te proeven. Door het lekkere gras en de goede moederzorg groeien de lammeren flink.

In het voorjaar gaan de schapen met lammeren weer van de boerderij de polder in. Door de combinatie van de verschillende grassoorten in het veenweidegebied en het graasgedrag van de schapen ontaat er een soort "lappendeken". Deze lappendeken bestaat uit kale plekken, hoge graspollen en grassen die daar net tussen in zitten. Deze lappendeken is voor weidevogels erg geschikt als broedplaats. Er zijn dan ook veel weidevogelnesten te vinden in de percelen die door onze schapen begraasd worden. Deze effecten van de begrazing zien wij naast ons kwaliteitsvlees als een mooi eindproduct van ons bedrijf.ShopFactory (TM). Click Here.